Je velmi dobře známo, že veškeré ovoce a zelenina, kterou koupíme v obchodech, je chemicky ošetřena. Používají se hnojiva, přípravky a postřiky proti škůdcům, i látky, které zaručí, že potraviny vydrží čerstvé během převozu u doby v obchodě. A asi není třeba říkat, že to se mnoha lidem příliš nelíbí. Často touží po tom mít skutečně čerstvou a nezávadnou potravinu bez toho, že by bylo nutné ji tímto způsobem opravovat. Není pak divu, že je to něco, co je láká na zahrádkářství. Zde mají možnost vypěstovat si zeleninu od semínka, a to úplně bez jakékoliv chemie. A to je něco, co je velmi láká. Bohužel se ukazuje, že ona chemie má své důvody. Zahrádkáři tak bez ní velmi často spláčou nad výdělkem.
V první řadě zde máme nejrůznější choroby. Ty napadají především ovocné stromy, ale nevyhnout se ani zasázené zelenině, například salátu, ředkvičkám či bramborám. Velmi snadno nás pak dovedou připravit prakticky o celou naši úrodu, pokud proti nim nebudeme nějakým způsobem bojovat. Ovšem jediným způsobem boje, který máme v tomto případě k dispozici, je ten chemický.
Ani škůdce však nemůžeme opomíjet, ať už se jedná o slimáky, mravence a s nimi spřízněné mšice, mandelinky nebo housenky. Jistě, existuje spousta zaručených „přírodních receptů“, které by je měly odradit, ovšem ty jsou mnohdy pouze dočasné a v konečném důsledku naší zahradě škodí (například posypání solí), a z velké části fungují pouze v omezeném rozsahu, a skutečně velké invazi nezabrání. Pokud jde o hnojení, tak i to je důležité, důležitější, než bychom si mohli myslet, zvláště pokud onen záhon využíváme již několik let po sobě. Každým rokem z něj totiž odčerpáváme živiny, až jich je tam tak málo, že nám na něm bez hnojení nemůže v podstatě nic růst. Rozhodně tedy neuškodí, když tam nějaké živiny vrátíme, ať už jakýmkoliv způsobem. Jen tak se totiž můžeme dočkat vydatné úrody.